JURASSIC PARKINSON

Parkinsonin tauti

Tiesitkö...

Että tunnetuimpia Parkinsonin tautia sairastavia henkilöitä ovat mm. näyttelijä Michael J. Fox (Paluu tulevaisuuteen -elokuvat), rock-legenda Ozzy Ozbourne (Black Sabbath) ja jo edesmennyt nyrkkeilijä Muhammad Ali (kuoli 3. kesäkuuta 2016).

Tietoa Parkinsonin taudista

 • Pääasiassa 60+ vuotiaiden sairaus
  Suomessa on kaikkiaan noin 16 000 Parkinsonin tautia sairastavaa ja uusien tautitapausten ilmaantuvuus on noin 800–1000 vuodessa. Näistä noin 300 eli noin joka kolmas sairastuu työikäisenä. Noin 15 prosenttia kaikista sairastavista on työelämässä. Työikäisillä sairaus diagnosoidaan yleensä työuran loppupuolella, mutta on niitäkin, joilla sairaus diagnosoidaan ennen 40, jopa ennen 30 ikävuotta.
 • Kirjo erilaisia oireita
  Parkinsonin tauti on varsin monimuotoinen sairaus. Oireiden painottuminen, esiintyminen ja oireiden aiheuttama haitta ovat jokaisella erilaiset. Jollakin vapina on pääoire, kun taas toinen ei vapise lainkaan, vaan kärsii lähinnä hitaudesta ja kankeudesta.
 • Vapina eli treemori
  Vapina on ensimmäinen oire 70 %:lla sairastuneista. Vapina ilmaantuu usein ensin sormiin. Tyypillisimmin vapina alkaa toisesta kädestä ja leviää sitten kuukausien tai vuosien kuluessa samanpuoleiseen alaraajaan, sitten toisen puolen raajoihin ja joskus alaleukaan ja kieleen. Pää sen sijaan ei vapise. Toisen puolen raajat saattavat vapista enemmän koko sairauden ajan.
 • Jäykkyys eli rigiditeetti
  Parkinsonin taudissa lihasjänteys lisääntyy ja lihaksiin ilmaantuu jäykkyyttä. Liikkeen aikana venyvä lihas ei rentoudukaan kuten ennen sairastumista, vaan vastustaa liikettä. Myös lihasten lepojänteys lisääntyy. Lihassuorituksen yhteydessä jännittyvät usein myös sellaiset lihakset, jotka eivät osallistu liikkeeseen.
 • Liikkeiden hitaus eli bradykinesia
  Parkinsonin tautiin kuuluu jossain määrin liikkeiden hitautta, vaikka erot sairastavien välillä ovatkin huomattavia. Liikkeen aloittaminen voi olla normaalia hitaampaa, ja liike voi olla normaalia hitaampi aloittamisen jälkeen. Huomaamatta tapahtuvaa liikehdintää, kuten käsien liikuttelua puhetta tehostamaan tai jalan nostamista istuessa vuoron perään toisen päälle, on parkinsonpotilaalla vähemmän kuin muilla.

  Parkinsonin tautia sairastavan katse saattaa näyttää tuijottavalta, kun silmien räpyttely harvenee. Kasvojen lihasten hitaus saa sairastuneen usein näyttämään ilmeettömältä (hypomimia). Myös eri tunnetiloja kuvaava ilmehdintä on aiempaa vähäisempää, mikä ei tietystikään tarkoita sitä, etteivätkö tunnetilat vaihtelisi kuten ennenkin.

  Myös kielen ja nielun lihakset toimivat hitaammin ja kankeammin, mikä voi aiheuttaa puheen muuttumisen hiljaisemmaksi ja epäselvemmäksi. Sormet tulevat kömpelömmiksi, ja tämä näkyy esimerkiksi kirjoitusvaikeuksina ja napittamisen hankaloitumisena. Käsiala saattaakin muuttua pienemmäksi jo vuosia ennen diagnoosin saamista.

  (Lähde: https://www.liikehairio.fi/liikehairiosairaudet/parkinsonin-tauti/oireet)

Seuraa meitä

Jurassic Parkinson @YouTube
Jurassic Parkinson @Facebook
Jurassic Parkinson @Instagram
Jurassic Parkinson @TikTok

Jurassic Parkinson on Parkinsonin tautia sairastavan Jukka Saarelan musiikkikappaleiden ympärille muodostunut monitaiteellinen yhteisö, jonka tarkoituksena on toimia ikkunana invalidien taiteilijoiden maailmaan, sekä äänenä yhdenvertaisuudelle.

Copyright © 2022 Jurassic Parkinson - Kaikki oikeudet pidätetään.